Полезно

НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ПЧЕЛАРИ

beekeeper 3661762 960 720

Имате желание да отглеждате пчели? Как да започнете?

Едно от първите неща ,които бъдещия пчелар трябва да разбере е дали е алергичен към пчелни ужилвания и ако е така, да не се захваща с пчеларство преди да потърси медицински съвет.

Риск от случайно ужилване

 Когато сте сигурен,че искате да отглеждате пчели ,трябва да знаете ,че независимо от всички предпазни мерки, които ще предприемете,най-вероятно ще получите случайно ужилване. При всеки реакцията при ужилване от пчела е различна-може да варира от лека болка до леко подуване на засегнатата област, последвано по-късно от сърбеж.

Последвалите ефекти от ужилването лесно могат да бъдат намалени ,чрез прилагане на антихистаминов крем или дори приемане на таблетки,за които сте се посъветвали със специалист предварително.

Като цяло човешкото тяло бързо свиква със случайното ужилване и с времето неблагприятните ефекти ще бъдат сведени до минимум.

Пчелен костюм

За щастие на пазара вече се предлагат много видове предпазно пчеларско облекло, което варира от шапки с мрежа до цели гащеризони, съответно цените са съобразени със степента на защита. 

Пчелен костюм модел „Прохлада” е идеална придобивка. Сравнително от скоро на пазара той бързо се превърна в предпочитано предпазно облекло.Неговите предимства са трите слоя мрежа с различна големина на отворитворите на мрежата.Това осигурява добра вентилация на тялото през горещите летни дни и най-висока степен срещу ужилване.

image

Ръкавици

Първоначално при работа с пчели начинаещият пчелар е добре да използва и ръкавици. Моделите ,които се предлагат са от модел от изкуствена кожа до модел „Прохлада”. Ръкавици модел „Прохлада” са най-предпочитани заради комбинацията от естествена кожа с три слоя мрежа.

 Оборудване

Първите два основни инструмента, с които трябва да се сдобите са пушалка и рамкоповдигач. Разбира се има още много полезен помощен инвентар,който ще ви бъде нужен при увеличаването на пчелните кошери.

Пушалките прадлагани на пазара са много видове, съотвено и цените са разнообразни. Те зависят изцяло от материала, от който са изработени. Поцинковани или от инокс и мехче от изкуствена или естествена кожа.

Рамкоповдигачът отново може да бъде най-различни варианти. Поцинкован или от неръждаема стомана.

Видове кошери

 Както сами ще се уверите в България са разпространени няколко вида модели кошери с техните различни конфигурации. Самите кошери могат да бъдат изработени от дървен или друг материал. Като начало е добре да се осведомите кой модел кошер и начинът му на работа с него ще ви пасне най-добре според вашите предпочитания.

 В нашият магазин може да намерите различни модели кошери,а ние винаги сме готови да помогнем във вашия избор.

И така ,ако вече сте се снабдили с първоначално най-важните помощни придобивки ,Ви предстои да заселите пчелните семейства в кошерите. 

 Поздравления , вече сте начинещ пчелар и ние Ви пожелаваме много успехи в новото начинание и също упоритостта и любопитството към отглеждането на пчели да не ви напускат!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *