Полезно

Цвят на пчелните майки според годината

queen bee 2
image 1

В какви цветове маркираме пчелната майка и защо?

В какви цветове маркираме пчелната майка и защо?

В пчеларстването има въведена добра практика за маркиране на пчелните майки във всеки кошер. Измислен е международен код на цвета на кралицата, според който в зависимост от последното число на годината, през която е родена, цвета е различен. Тази система съществува от десетилетия, защото е еднаква, последователна и позволява на пчеларя във всеки един момент да знае възрастта на майката, което е много важно.

Представете си как отваряме кошера напролет, преглеждаме, намираме майката, тя не е маркирана, и… какво? Какво да си извадим като изводи за нея? Ами да, има си крилца, крачетата и са наред, движи се, значи всичко е ок, така ли? Ами ако е баба на 3-4 години и няма вече нужните качества, за да води и развива силно семейство? В повечето случаи е въпрос на време то да приключи жизнения си път. Сещам се и за друг пример. Понякога в пчеларските групи някой пита за даден проблем…примерно, кошера е пълен с повече търтеи отколкото с пчели работнички и баланса е грубо нарушен. Защо се е случило? Какво да прави? Мдаааа, възможно е майката да е прекалено стара и да не снася вече толкова оплодени яйца, но как да разберем дали това е така, ако тя не е маркирана? Разбирате ли от каква важност е за пчеларя? Да не говорим, че и чисто визуално маркировката улеснява забелязването ѝ при преглед сред 50 000 пчели в кошера. Понякога ми е отнемало половин час да открия немаркирана майка. Това е супер много време!
И така, има пет цвята за маркиране на Queen BEE /пчелната майка/. Вижте заглавната снимка на публикацията.
А защо точно 5, а не 7 например? Кой пък реши да са точно 5?


Прави сте да си зададете този въпрос. Ще ви отговоря. Тъй като майките не живеят повече от 5 години, именно затова е решено да са 5 цвята. Цветният код започва отначало на шестата година.


Принципно майките се маркират преди да бъдат предадени на пчелното семейство, но могат да бъдат маркирани и по всяко време.
Самата маркировка се извършва с боя или с маркер. Лично аз практикувам първото. Важното е да се избере боя, която да изсъхва достатъчно бързо. Правя малка точка на гърба /гръдния кош/ на майката, задържам няколко секунди и а връщам в кошера. Има колеги, които използват клетки, в които притискат майката да не мърда и през дупчица в клетката маркират, но …аз предпочитам да свърша това с ръцете си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *