Какво представлява центрофуга  за мед?

 

 

      Центрофугата за мед  е част от оборудването (техниката), която се използва от пчеларите за извличане на мед от пчелни пити. Центрофугата  за мед работи, като използва центробежна сила, за да отдели меда от пчелната пита, без да разрушава питата.

      Голям барабан ,най-често изработен от неръждаема стомана съдържа рамкова кошница, която се върти и изтласква меда към вътрешните стени на барабана. След това медът удря стената на барабана и се оттича на дъното , готов за филтриране и изливане. При този метод восъчната пита не се поврежда в рамката и може да се използва отново в пчелния кошер .

     Преди една медена рамка да бъде готова за центрофужене  в центрофуга, восъчните килийки трябва първо да бъдат разпечатани. Когато медът е готов (узрял) за съхранение в кошера,пчелите покриват медените килийки  с тънък слой пчелен восък

   На пазара има редица различни видове центрофуги за мед, нека да разгледаме някои от различните опции:

 

       Ръчна или електрическа центрофуга

Ръчнa -  

Ръчната центрофуга се използва за въртене на пчелните рамки. Предимствата на ръчните центрофуги са, че са по-евтини и можете да извадите мед без нужда от източник на енергия. Ръчните центрофуги обикновено са по-подходящи за  хоби пчелари с по-малко от 10 кошера.

 

Електрически касетъчни  

 Електрическите касетъчни центрофуги използват електрически мотор за въртене на рамките в центрофугата. В самата кошница са поставени определен брой метални касети,в които се поставят разпечатаните и готови рамки за центрофужене.Иноксовите касети предпазват рамките от накъсване и в същото време позволяват скоростта на въртене да бъде по-голяма и съответно времето за центрофужене по-кратко.

    Поради удобството и скоростта на центрофужене, електрическите касетъчни центрофуги са предпочитани от професионалните пчелари или всеки с голям брой кошери. След като пчелните рамки се заредят в центрофугата , вие сте свободни да започнете да разпечатвате следващата част от рамки  за извличане на мед.

 

Радиална или хордиална

Хордиални кошници –

 Хордиалните центрофуги за мед са най-разпространените налични малки хоби центрофуги Предназначени са така, че рамките да се държат в коша с пчелната пита навън. Хордиалните центрофуги извличат меда само от външната страна на рамката, така че след това ще трябва да  рамката да бъде обърната и процеса да бъде повторен.

 

Радиални кошници –

 

 Радиалните центрогуги имат кошница, проектирана така, че рамките на кошера да стоят с горната летва , обърната навън. При рамки, перпендикулярни на външната стена, медът се форсира от двете страни

 

Размер на центрофугата

 

Какъв размер центрофуга за мед трябва да изберете зависи от редица фактори;

Цена – по-големите центрофуги са по-скъпи

Пространство – по-големите центрофуги заемат повече място

Електричство-за електрическите центрофуги трябва да имате додтъп до електричество или агрегат за ток

Време – по-големите центрофуги могат да поберат повече рамки, така че извличането на мед става по-бързо.

  

       Крайната цел  от пчеларството без съмнение е събирането на меда. Инвестирането в качественa центрофуга  за мед ще ви спести време и ще ви даде възможност да извадите  повече и по-лесно  мед. Независимо дали за професионално пчеларство или за хоби, BEEHOUSE BG COM разполага с различни модели центрофуги за мед , които да отговарят на вашите нужди.